h

'Nu investeren in groen levert op termijn veel winst op'

9 maart 2018

'Nu investeren in groen levert op termijn veel winst op'

De SP wil dat er in Purmerend fors geïnvesteerd gaat worden in groen, groenonderhoud en groene energie. Dat vertelde SP-lijsttrekker Bram Buskoop bij het debat over schone lucht, georganiseerd door Milieudefensie en de Fietsersbond in het Stamhuis.

12 van de 13 partijen waren aanwezig bij het debat, alleen de PVV was afwezig. "Tja, ik ben inmiddels wel gewend dat de PVV niet wil debatteren. Wellicht omdat ze alleen maar opkomen voor de rijke elite terwijl ze doen alsof ze het volk echt vertegenwoordigen", denkt SP-lijsttrekker Bram Buskoop.

Voorafgaand aan het debat vertelde het Longfonds over de nadelige gevolgen van te grote hoeveelheden fijnstof in de lucht en onschone lucht in het algemeen. Het verhaal benadrukte nog eens hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk te zorgen voor gezonde lucht. Dat moet gebeuren door te investeren in groen, zowel in de wijken als in bossen, door te zorgen voor fors meer energie via wind, zon en water en door te zorgen dat vervoer schoner wordt. "Als we dat nu niet doen, kost het ons over tientallen jaren nog veel meer geld", vertelt Buskoop.

Buskoop: "Het hebben van veel te veel fijnstof in de lucht kost ook vooral heel veel geld. Elk jaar moeten veel te veel mensen met klachten aan bijvoorbeeld longen worden behandeld als gevolg van onschone lucht. Ook komen mensen eerder te overlijden. Dat is niet alleen onwijs vervelend voor de mensen die het betreft, maar kost de gemeenschap ook veel geld. Daarom kosten goede en gerichte investeringen helemaal niet zoveel geld, want op termijn besparen we fors op zorgkosten en levert het een enorme gezondheidswinst op."

Schone lucht en het Beusebos

Een terugkerend thema wat dit betreft is het Beusebos. Stadspartij, VVD en AOV willen een deel van het bos kappen om plaats te maken voor een hotel. Als SP zijn we fel tegen de kap van ook maar één boom uit dit mooie stukje natuur. Buskoop was daarin ook hard tegenover deze partijen: "Het college stelt de belangen van projectontwikkelaars en grote commerciële jongens boven dat van onze eigen inwoners, die schone lucht nodig hebben. Een schande, wat mij betreft".

De collegepartijen stelden ook veel te willen doen om schone lucht te bevorderen, 'maar er moet ook geld verdient worden', zo was de bewoording van AOV-lijsttrekker Harry Rotgans. Buskoop bestrijdt deze aanname: "De enige plannen die het college hebben gemaakt op het gebied van groenvoorzieningen de afgelopen vier jaar, is het slopen van het Beusebos! Ze doen diametraal het tegenovergestelde van wat nodig is, alleen maar omdat een bedrijf als Van der Valk een lobbyist op ze heeft afgestuurd."

Als SP vertrouwen we in onze eigen lokale economie en investeren we daarin, in plaats van het lokken van commerciële bedrijven. SP-lijsttrekker Bram Buskoop: "Er wordt gedaan alsof de komst van Van der Valk ook maar iets van de werkgelegenheid oplost. Dat is natuurlijk onzin, het zijn slechts een paar banen extra. We zijn groot voorstander van extra werkgelegenheid, maar we hebben veel harder mensen nodig in de zorg en het onderwijs. Laten we daar als Purmerend in gaan investeren."

Schone lucht en de binnenstad

De binnenstad van Purmerend is, door de veel stilstaande auto's op de weg en al het kleinvrachtverkeer, veel te vervuild, zo stelt Buskoop. Echter vind hij een autoluwe of autovrije binnenstad geen fantastisch idee: "Door de binnenstad vrij te maken van autoverkeer zijn we vooral bezig met het probleem verplaatsen. Ik sta er niet afwijzend tegenover, maar het lost an sich niks op. Dan staat het straks op de Gorslaan en op andere wegen richting de A7 helemaal vast en dan hoopt zich daar weer meer ongezonde lucht op. We moeten het probleem niet verplaatsen maar oplossen. Zet dus in op duurzame energie in het openbaar vervoer door bussen elektrisch of op waterstof te laten rijden, zet in op doorstroom in de stad zodat auto's niet stilstaan en op elektrische oplaadpunten zodat het aantrekkelijker wordt om een elektrische auto aan te schaffen."

De SP vindt het vanwege de extra luchtvervuiling in de stad ook een slecht idee om een grote woontoren aan de rand van de stad neer te zetten. "Het staat nu elke ochtend en namiddag al volledig vast met verkeer bij binnenkomst van Purmerend. Wat het college met dit hoogbouwplan doet is daar nóg meer verkeer aan toe te voegen, om vervolgens te zeggen dat de mensen die daar gaan wonen maar niet met de auto moeten reizen. Het is compleet ridicuul. Na 21 maart houden we deze plannen wat ons betreft dan ook tegen."

Iedereen die ook vindt dat behoud van groen en investeringen in groene energie een belangrijk thema zijn, kan bij de SP goed terecht. Het is niet alleen een grote kostenbesparing later als we die investeringen nu maken, het levert ook enorme gezondheidswinst op. De SP heeft grote ambities met het groen in Purmerend: "In ons programma zeggen we niks voor niks dat we de groenste stad van het land willen worden".

Reactie toevoegen

U bent hier