h

SP-motie minimumloon aangenomen

1 juni 2018

SP-motie minimumloon aangenomen

Foto: SP

Op donderdag 31 mei heeft de gemeenteraad van Purmerend met grote meerderheid een SP-motie aangenomen die oproept om naar Den Haag en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) duidelijk te maken dat iedereen minstens het minimumloon betaald moet blijven krijgen. Óók mensen met een arbeidsbeperking.

Het kabinet heeft namelijk plannen om het wettelijk minimumloon voor deze groep te verlagen. De reden hiervoor is dat deze mensen 'minder productief' zouden zijn en daarom ook maar minder betaald moeten krijgen. Discriminerend en pertinent onwaar, vindt SP-fractievoorzitter Bram Buskoop: "Ik werk zelf in een bouwmarkt samen met mensen met een beperking. Ze maken onderdeel uit van het team en zijn gelijkwaardig aan alle andere collega's die ik heb. Ze werken net zo hard als ik en horen ook gewoon het minimumloon betaald te krijgen."

Naast het College voor de Rechten van de Mens, de VNG, de vakbonden en verschillende landelijke politieke partijen zijn ook de werkgevers niet eensgezind voorstander. Het Centraal Planbureau rekende al uit dat het verlagen van het minimumloon geen extra banen voor deze groep zou opleveren - een ander doel van het voorstel.

In de Purmerendse gemeenteraad stemden de PvdA, GroenLinks, Stadspartij, D66, AOV voor de motie. Samen met de SP zorgde dat voor een uitdrukkelijke meerderheid van 23 stemmen. Tegen waren de VVD, Leefbaar Purmerend, de PVV en het CDA. "Mochten de Haagse plannen toch doorgaan, dan zal ik met nieuwe voorstellen komen om concreet te zorgen dat in Purmerend zoveel mogelijk iedereen minstens het minimumloon blijft verdienen. Ik blijf me hard maken voor een gelijkwaardige behandeling van mensen met een arbeidsbeperking."

Foto: SP

Reactie toevoegen

U bent hier