h

‘Purmerendse nieuwbouw moet niet naar Amsterdammers’

5 september 2018

‘Purmerendse nieuwbouw moet niet naar Amsterdammers’

Foto: SP

SP-fractievoorzitter Bram Buskoop heeft vragen aan het college gesteld over hoeveel nieuwbouwwoningen daadwerkelijke bestemd zijn voor Purmerenders die op zoek zijn naar een (andere) woning. Buskoop krijgt steeds vaker signalen dat woningen naar Amsterdammers gaan. “Als deze woningen naar Amsterdammers gaan, lost dat Purmerendse wachtlijsten niet op en faalt het beleid van het college behoorlijk.”

Het college van Purmerend stelt al tijden dat het bouwen van woningen in het midden en dure segment zorgt voor doorstroming van sociale huurwoningen naar deze woningen. Daardoor zouden er meer sociale huurwoningen vrij moeten komen en de wachtlijsten moeten krimpen. “Dat vonden we altijd al onzin”, vertelt de SP-fractievoorzitter. “Alsof een heleboel mensen die in een sociale huurwoning zitten de mogelijkheid hebben om een woning te kopen. Er is maar één oplossing om wachtlijsten op te lossen: bouw véél meer sociale huurwoningen!”

Buskoop wijst erop dat Purmerend de langste wachtlijsten van Nederland heeft, en vreest dat het nog lang zo zal blijven als het huidige beleid wordt voortgezet. “Het nieuwe college heeft vastgesteld dat zo’n 30% van alle nieuwbouw sociale huur moet zijn - mits dat haalbaar is. Daarnaast moet 30% bestaan uit middeldure huur- en koopwoningen. De overige 40% “is voor de projectontwikkelaar”, zoals Buskoop dat stelt. “Dat mag de projectontwikkelaar helemaal zelf bepalen, wat betekent dat er zeer dure koopwoningen uit zullen komen, want dat dient de belangen van de projectontwikkelaar het meest.” Het toont aan dat het college nog altijd het bouwen van dure koopwoningen vooropzet, vindt de Purmerendse SP. “En als het dan lukt, kan er 30% sociale huur bij.” 

Wat de SP betreft, komt er een harde ondergrens van 40% sociale woningbouw bij alle nieuwbouwprojecten. Zo niet, dat kan de projectontwikkelaar niet bouwen. Het liefst ziet fractievoorzitter Buskoop 50 of 60% sociale huur op sommige locaties. Én, deze woningen moeten zoveel mogelijk naar Purmerenders gaan. “Doen we dat niet, dan blijven de wachtlijsten altijd zo lang als ze nu zijn. Zeker als een deel van de woningen niet naar Purmerenders, maar naar Amsterdammers gaat.”

Reactie toevoegen

U bent hier