h

SP: 'Beperk woningverhuur aan toeristen'

10 oktober 2018

SP: 'Beperk woningverhuur aan toeristen'

Foto: SP

Er moet een maximum aantal dagen komen waarin particulieren hun woning mogen verhuren aan toeristen. Dat stelt SP-fractievoorzitter Bram Buskoop vandaag. "Purmerend heeft een enorm tekort aan woningen. Dan kan het niet zo zijn dat er woningen permanent aan toeristen worden verhuurd."

De gemeente wil steeds meer gaan inzetten op het bevorderen van toerisme in onze stad. Tegelijkertijd probeert Amsterdam van de grote hoeveelheid toeristen af te komen, onder meer door ze naar Purmerend te sturen. Dat betekent dat onze stad te maken kan krijgen met een groeiende hoeveelheid toeristen die betaalbaar wil overnachten. Dat zal niet alleen in ho(s)tels zijn, maar ook gebeuren doordat particuliere huiseigenaren hun woning verhuren aan toeristen. "We moedigen natuurlijk aan dat Purmerenders wat kunnen verdienen aan toerisme in onze stad, maar het kan niet de bedoeling zijn dat woningen aan onze al schrale voorraad worden onttrokken om alleen te dienen als slaapplek voor toeristen", stelt Buskoop.

Volgens Buskoop zou het goed zijn als de gemeente preventief beleid maakt op een mogelijk grotere toerismestroom. Het belangrijkste daarbij is dat wijken leefbaar blijven en woningen niet permanent kunnen worden verhuurd. Want, zo stelt hij: "Het is niet uit te leggen dat we aan de ene kant fors meer huizen moeten bijbouwen om aan de vraag te voldoen, terwijl tegelijkertijd woningen aan de voorraad worden onttrokken door ze permanent aan toeristen te verhuren. Door een maximum van 60 dagen in te stellen voor het mogen verhuren van woningen, voorkomen we Amsterdamse praktijken in Purmerend."

Daarbij komt volgens Buskoop nog dat het verhuren van woningen aan toeristen ertoe leidt dat prijzen van woningen enorm zullen stijgen. Steeds vaker zullen beleggers woningen opkopen en alleen aan toeristen verhuren, omdat daar simpelweg veel aan verdiend kan worden. Die kant moeten we hier niet op, vindt de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier