h

Uitkomst gemeenteraadsvergadering 18 april

19 april 2019

Uitkomst gemeenteraadsvergadering 18 april

Foto: SP

Afgelopen donderdag hadden we een gemeenteraadsvergadering met een kleine, maar zeker niet onbelangrijke agenda. Er moest gestemd worden over wel of geen onderzoek naar de inrichting van het Beusebos, exclusief de beoogde locatie van een nieuw van der Valk hotel.

Het uitgangspunt van dit onderzoek is hoe het bos ingericht kan worden als natuurrecreatie- en wandelbos met een educatief karakter. De kosten van dit onderzoek; €140.000. De kosten zouden worden gedekt uit de grondverkoop aan het van der Valk. Echter is daar nog helemaal niet in de raad over gestemd. Wij en de rest van de oppositie waren dan ook zacht gezegd verbaasd over deze gang van zaken.

Een onderzoek zonder garandering dat deze gedekt kan worden is al reden genoeg om niet in te stemmen, maar dan hebben we de belangrijkste reden nog niet genoemd. Met name door het Beusebos decennialang met rust te laten is er een bijzonder ecosysteem ontstaan met 59 verschillende dieren (waarvan 17 beschermd) en is het interessant geworden om het een educatief karakter te geven. Juist daarom is het van belang om het bos en de dieren lekker hun gang te laten blijven gaan. Een simpel paadje, een paar bankjes en webcams om de bijzondere dieren op afstand te bekijken zijn meer dan genoeg. Daar hoeven we echt geen €140.000 voor uit te geven. Helaas werd het voorstel toch aangenomen met 19 stemmen voor en 16 stemmen tegen.

Gelukkig kreeg de vergadering toch nog een positieve afsluiter. De VVD kwam op het laatste moment met een motie om bij het rijk te pleiten voor meer geld om de tekorten in de jeugdzorg aan te vullen. Deze motie was in andere gemeenten in de regio al unaniem aangenomen en vormde daarmee een mooie kans om ons als gemeente daarbij aan te sluiten en zo gezamenlijk een sterker signaal af te geven. Ook in onze gemeenteraad werd de motie unaniem aangenomen.

Zo zie je maar weer dat in de lokale politiek de traditionele scheiding tussen links en rechts weleens vervaagt en rechts soms ook (volgens linkse begrippen) goede voorstellen doet.

Ruben van Kuik

Fractievoorzitter SP Purmerend

Reactie toevoegen

U bent hier